De Algarve, het zuidelijkste deel van Portugal, is door zijn heerlijke klimaat met ruim 300 dagen zon per jaar, in zomer en winter een uitstekende vakantiebestemming. Het landschap is zeer gevarieerd, met grote vlaktes in het zuiden, dat via een glooiend gebied in het midden overgaat in de groene heuvels en lage berghellingen in het noorden. Overal zult u verrast worden door de weidse uitzichten en de rust. Autorijden is hier nog een ontspannen bezigheid.
Wandelmogelijkheden zijn er volop, door een altijd weer verrassende natuur, of in heerlijk slaperige dorpjes en stadjes met hun culturele bezienswaardigheden.
De zee is nooit ver weg. Het grootste deel van het jaar is het heerlijk toeven aan de zuid- en westkust op één van de vele brede zandstranden, of aan zo’n prachtig intiem baaitje. Of u nu actief wilt zijn of de rust en intimiteit zoekt, in de Algarve heeft u het voor het uitzoeken.
RIA FARMOSA NATUURPARK
‘ Voor zover het oog kan zien ‘
Het Ria Farmosa natuurpark is een overwinteringsplaats voor veel trekvogels. De riviermonding heeft een enorme verscheidenheid van natuurlijke Habitats en biotopen die toevlucht bieden, voeden of als broedgebeid fungeren, voor een oneindig aantal levend organismen, van plankton tot vis, schaaldieren, amfibieën, reptielen en uiteindelijk zoogdieren , zoals de otter.
Ria Formosa Natuurpark
De stranden van de eilanden van Faro, Barreta, Culatra, Armona en Tavira vormen een natuurlijke barrière vóór de Oceaan. Achter zijn de uitgestrekte duinen en na die een labyrint van lagunes en kleine zand eilanden , slikken en grachten. Bij eb worden andere zoute Habitats ontdekt, omdat de zee tot aan het land dringt, waardoor marsen en kwelders worden gevormd. Met zo’n natuurlijke diversiteit, is het niet wonderbaarlijk dat de Formosa riviermonding zo’n verscheidenheid aan levensvormen trekt, die zich hebben aangepast aan het beschikbare voedsel en de gevarieerde degradaties van zoutgehalte.
Onder deze rassen zijn de kaaiman of de sultan kip, die tegelijkertijd een van de meest representatieve en meest bedreigde bewoners van dit gebied is. Gekozen als het symbool van de Formosa Natuurpark, de sultan kip is een grote vogel met blauwe veren en felrode poten en snavel. Het is zeer zeldzaam en er wordt geschat dat de populatie niet meer dan twintig afzonderlijke vogels telt.
Een van de meest kenmerkende soorten is de kaaiman. Andere vogels, zoals de dwerg zee zwaluw, de grijze plevier, de kleermaker vogel, de steltlopers, de meidoorn, de rechte afmars ijsvogel, eenden, water hanen en sommige roofvogels, zoals de jacht torenvalk bezoeken ook dit beschermde gebied. Meer dan 50 soorten vissen, weinig bekend schaaldieren (Monte Gordo garnalen, estuarium garnalen, Moorse krab), tweekleppige weekdieren (wit en puntige kokkels, mosselen en andere schelpdieren); amfibieën (gewone pad en kikker), reptielen (bos hagedis, water slangen, slang muis en kameleon) bijdragen aan de belangrijke fauna in dit park.
De flora varieert van de zandige zones (Armenias, zee distels, zand cactussen) aan de marsen, waar het bestaan van sommige soorten iafhankelijk is van hun weerstand tegen zeewater onderdompeling.
Feniciërs, Romeinen, Arabieren en christenen hebben hier gewoond, waardoor er nog resten te zien zijn. Fuzeta , een oud dorp dat leefde op tonijn vissen, het kruispunt van de Olhao straten met hun Moorse terrassen, de 37 kerken van Tavira en de oude Arabische vorstendom die Faro hebben gesticht, zijn hier goede voorbeelden van. Het natuurpark is ook verantwoordelijk voor het behoud van dit culturele erfgoed en dit is goed voor het herstel van het getij molen aan Marim, een traditionele tonijn vissersboot en een aantal Romeinse zouten tanks.
Samen met deze initiatieven, is het natuurpark ook gestart met een project voor het fokken van de inheemse water hond, die bijna uitgestorven was. Er is ook een recuperatie centrum gebouwd voor roofvogels.
365 Algarve
Via deze link kunt u meer informatie vinden over culturele evenementen zoals muziek, dans, theater, tentoonstellingen, enz. Elke dag van het jaar is er iets te doen op de Algarve.